Translate

Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2017

Οικονομική θέρμανση και Κλιματιστικά Inverter

 Για τις κρύες νύχτες του χειμώνα τι χρειαζόμαστε για να θερμανθούμε όσο γίνεται πιο οικονομικά? Οι λύσεις της αγοράς είναι πολλές αλλά λίγες είναι που είναι οικονομικές. Σαν ηλεκτρολόγος προτείνω πάντοτε κεντρική ή αυτόνομη θέρμανση (πετρέλαιο ή αέριο). Αλλά αν δεν υπάρχουν τα χρήματα η επόμενη λύση είναι τα κλιματιστικά! Από εμπειρία, αποκλείω σχεδόν πάντα τους θερμοπομπούς (εκτός μικρών εξαιρέσεων) λόγω μη καλής απόδοσης θέρμανσης και αρκετά αντιοικονομικούς. Από την άλλη τα κλιματιστικά είναι μια καλή λύση αλλά μόνο τα Inverter. Τι είναι όμως η τεχνολογία Inverter στα κλιματιστικά?


 Πολύ απλά, είναι μία τεχνολογία, σύμφωνα με την οποία το κλιματιστικό μας στην αρχή λειτουργεί στο φουλ, μέχρι να πλησιάσει την επιθυμητή θερμοκρασία. Στη συνέχεια, λειτουργεί ελάχιστα και συνεχόμενα, διατηρώντας τα επίπεδα θερμοκρασίας, πολύ κοντά σε αυτά που θέσαμε. Στα παλιά που δεν είχαν inverter, λειτουργούσαν στο φουλ μέχρι να φτάσουν τη θερμοκρασία που θέλαμε, μετά έκλειναν, μετά ξανάνοιγαν στο φουλ και πάει λέγοντας.


 Τα θετικά των Inverter είναι:
1) Bάσει στατιστικών, ξοδεύουμε λιγότερο κατά 30% ρεύμα μιας και απαιτεί πολύ λιγότερη κατανάλωση για "συνεχόμενη συντήρηση" θερμοκρασίας και συνεχόμενη λειτουργία σε "χαμηλές στροφές", από το να ανοίγει και να κλείνει! 
2) Έχουμε ελάχιστα επίπεδα θορύβου (αρκετά πιο αθόρυβα, επειδή λειτουργούν συνεχόμενα και "σε χαμηλές στροφές")!
3) Διατηρείται η θερμοκρασία πιο σταθερή συνεχόμενα (πχ αν έχουμε θέσει 25 βαθμούς C, θα κυμαίνεται συνέχεια μεταξύ 24 - 26)!

 Βέβαια είναι λίγο πιο ακριβά τα inverter από τα απλά, αλλά η απόσβεση γίνεται πολύ γρήγορα στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

 Γενικά καλό είναι να μην το ανοιγοκλείνουμε. Θα πρέπει να το έχουμε σταθερά ανοιχτό σε σχετικά "ήπια" θερμοκρασία και μην φοβάστε, δεν θα κάψει.Και επειδή θα τροφοδοτεί "λίγο - λίγο" για να εξισορροπεί τη θερμοκρασία, δεν θα κάνει ούτε θόρυβο και ούτε θα μας φυσάει.

 Κάποιες γενικές συμβουλές για την σωστή χρήση των κλιματιστικών είναι:
1) Κάνουμε λογική χρήση
2)  Σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας
3) Συνδυάζουμε πάντα και φυσικούς τρόπους δροσισμού
4) Θέση της εσωτερικής μονάδας
5)  Θέση της εξωτερικής μονάδας
6) Σωστές ρυθμίσεις στη ροή αέρα
7) Ανανεώνουμε τον αέρα
8) Φροντίζουμε για την υγιεινή των χώρων που κλιματίζονται
9) Προσοχή στην αφύγρανση του αέρα
10) Καθαρισμός και συντήρηση

Πηγές: http://www.naftemporiki.gr
            http://coolweb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου