Translate

Κυριακή 1 Απριλίου 2018

Μέτρηση ταχύτητας κινητήρα (Ταχογεννήτρια)


 Η ταχογεννήτρια (Εικόνα 1) είναι το πιο διαδεδοµένο ίσως αισθητήριο µέτρησης γωνιακής ταχύτητας. Είναι βασικά ένας µικρός κινητήρας συνεχούς ρεύµατος που χρησιµοποιείται σαν γεννήτρια. Η τάση που δίνει στην έξοδο της είναι ανάλογη της ταχύτητας περιστροφής, ενώ η πολικότητα της τάσης µας δίνει πληροφορία σχετικά µε την φορά περιστροφής. 














Εικόνα 1

 Μέσα σε ένα ισχυρό µαγνητικό πεδίο ενός µόνιµου µαγνήτη βρίσκετε ένα περιστρεφόµενο τύµπανο το οποίο φέρει ένα τύλιγµα και που είναι προσαρμοσμένο σε έναν άξονα μηχανής (που θέλουμε να μετρήσουμε την ταχύτητα περιστροφής του). Ο οπλισμός αυτός περιστρέφεται σε σταθερό μαγνητικό πεδίο, πράγμα που σημαίνει ότι η περιστροφή παρέχει τάση ανάλογη προς την ταχύτητα του άξονα της μηχανής. Στη συνέχεια, μετράται η τάση με ένα βολτόμετρο με κινητό πηνίο, με ομοιόμορφη κλίμακα βαθμονομημένη άμεσα σε ταχύτητα. Όπως και στην γραµµική κίνηση, υπάρχουν και για την περιστροφική ψηφιακά αισθητήρια θέσης, οι κωδικοποιητές γωνιακής θέσης. Όπως και µε τους γραµµικούς αντίστοιχους χωρίζονται και αυτοί σε απόλυτους και αυξητικούς. ∆ιαφέρει από τις συνηθισµένες γεννήτριες συνεχούς στα εξής:
1) ∆ιαθέτουν συλλέκτη που φέρουν πολλούς τοµείς ώστε η συχνότητα κυµάτωσης να είναι πολύ υψηλή. Η κυµάτωση αυτή εύκολα αποµακρύνεται µε κατάλληλο βαθυπερατό φίλτρο ή και από το ίδιο σύστηµα του οποίου η απόκριση συχνότητας είναι πολύ µικρή.
2) Ο ρότορας έχει πολύ µικρή αντίδραση γιατί εµφανίζει µικτή αντίσταση ωL σε σχέση µε την R δηλαδή ωL/R<<1. Αυτό επιτυγχάνεται µε την επιλογή κατάλληλου τυλίγµατος. Λόγω της µικρής επαγωγικής αντίστασης ( XL=ωL) η συνάρτηση µεταφοράς της ταχογεννήτριας είναι σταθερή και ανεξάρτητη της συχνότητας.
3) Το σφάλµα πάντα οδηγείται σε ενισχυτή και κατόπιν στο κυρίως σύστηµα για διόρθωση ταχύτητας.
 Οι γεννήτριες αυτές χρησιμοποιούνται σαν αισθητήριες διατάξεις σε συστήματα αυτόματου ελέγχου, όπου το ελεγχόμενο μέγεθος είναι η ταχύτητα. Γι’αυτό το λόγο ονομάζονται «ταχογεννήτριες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου