Translate

Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Ρελέ διαρροής (Αντιηλεκτροπληξιακός)

Στις σύγχρονες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση ρελέ διαρροής. Υπάρχουν μονοφασικά ρελέ διαρροής (Εικόνα 1) και τριφασικά ρελέ διαρροής (Εικόνα 2).


Εικόνα 1






                                                                  Εικόνα 2





Για να δούμε τώρα γιατί είναι τόσο σημαντική η τοποθέτηση τους; Η απάντηση είναι γιατί προστατεύουν τον άνθρωπο από ηλεκτροπληξία. Πως όμως το κάνουν αυτό;
Η αρχή λειτουργίας του ρελέ διαρροής βασίζεται στο λεγόμενο διαφορικό του μετασχηματιστή και είναι η εξής: Το μαγνητικό πεδίο που δημιουργείτε στον διαφορικό μετασχηματιστή από τον κάθε αγωγό της παροχής, τρεις φάσης και ουδέτερος για τριφασική παροχή ή μια φάση και ουδέτερος για μονοφασική παροχή, είναι μηδενικό αν δεν υπάρχει διαρροή στην εγκατάσταση. Αν υπάρχει διαρροή ρεύματος πάνω από 30 χιλιοστά του αμπέρ (30mA) τότε ενεργοποιείται ο μηχανισμός του ρελέ, από το μαγνητικό πεδίο που δημιουργείται, κόβοντας το ρεύμα σε όλα τα στοιχεία που ακολουθούν το ρελέ σε χρόνο μικρότερο από 30 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Αυτή η διαρροή μπορεί να είναι π.χ η επαφή ενός ανθρώπου με έναν ρευματοφόρο αγωγό. Έτσι μόλις το ρελέ διαρροής αντιληφθεί αυτήν την διαρροή ως προς την γη θα πέσει, θα απομονώσει την εγκατάσταση και έτσι με αυτόν τον τρόπο θα προστατέψει τον άνθρωπο. 

Ο ρελέ διαρροής στον πίνακα τοποθετείτε πάντοτε μετά τον γενικό διακόπτη και πριν την ασφάλεια τήξης. Αν και είναι το πιο ακριβό ηλεκτρολογικό υλικό στον πίνακα παρόλα αυτά είναι απαραίτητο στον πίνακα. Και για πρόληψη το ρελέ διαρροής έχει ένα κουμπί που λέει TEST το οποίο μια φορά τουλάχιστον τον μήνα πρέπει να το πατάμε και έτσι το ρελέ δημιουργεί μια τεχνητή διαρροή και πέφτει. Και έτσι αν δεν πέσει σημαίνει ότι θέλει αντικατάσταση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου