Translate

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Γιατί πέφτει το ρελέ διαρροής?


Ξάφνου μια μέρα, το ρελέ πέφτει, με αποτέλεσμα να έχει διακόψει την ηλεκτροδότηση στο χώρο μας. Όταν λοιπόν πέσει το ρελέ, ένα πράγμα είναι απόλυτα και 100% σίγουρο, ότι κάτι στην ηλεκτρολογική μας εγκατάσταση έχει διαρροή. Για να πέσει το ρελέ, οπωσδήποτε κάτι, κάποια συσκευή, πρίζα, φωτιστικό, καλώδιο (στη χειρότερη) εντός της εγκατάστασης, έχει πάθει βλάβη.
























Γιατί μπορεί να έχει πέσει το ρελέ σε οικιακή εγκατάσταση;
Θα προσπαθήσω να εξαντλήσω όλες τις πιθανές εκδοχές για το ποια μπορεί να είναι η αιτία. Θα ξεκινήσω με τις μόνιμα συνδεμένες συσκευές και μετά θα προχωρήσω στις συσκευές πρίζας.
Ένα αρκετά συχνό φαινόμενο είναι να έχει διαρροή η ηλεκτρική μας κουζίνα ή ο φούρνος ή κάποιο μάτι.
Έχει καταστραφεί η αντίσταση (όχι θερμοστάτης μη μπερδεύεστε) του θερμοσίφωνα.
Κάποια πρίζα μπαλκονιού, έχει πάρει υγρασία μετά από δυνατή βροχή. Ας είναι κάτω από τη μαρκίζα, αν η βροχή είναι δυνατή σε συνδιασμό με δυνατό αέρα, σίγουρα το νερό οδηγείται και στην πρίζα του μπαλκονιού.
Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τα φωτιστικά του μπαλκονιού, ας βρίσκονται στον τοίχο και ψηλά.
Κάποιο κρεμαστό φωτιστικό ή επίτοιχο ή πλαφονιέρα, έχει φθαρεί ή καεί με τον καιρό το καλώδιο του, με αποτέλεσμα να κάνει επαφή με το γάντζο που κρεμιέται το φωτιστικό, ή αν δεν είναι κρεμαστό, να έχει καεί και να ακουμπάει το ένα καλώδιο με το άλλο.
Το χειρότερο που μπορεί να έχει συμβεί, είναι να έχει πάθει ζημιά, κάποια γραμμή εντός του τοίχου ή της ψευδοροφής, με αποτέλεσμα μόνιμη διαρροή.
Κατόπιν, να περάσουμε σε συσκευές. Οι πιο συχνές διαρροές, συμβαίνουν στις συσκευές πρίζας.
Ξεκινάμε από το ψυγείο, Μπορεί να έχει κάνει μια απόψυξη και σε κάποιο σημείο να έχει έρθει σε επαφή με καλώδιο στην πίσω μεριά, σε διαφορετική περίπτωση ……χαίρετε
Πάμε στο πλυντήριο ρούχων, αρκετά συχνό φαινόμενο, κάποιο εξάρτημα του πλυντηρίου να έφτασε στο τέλος του με αποτέλεσμα μια διαρροή νερού επάνω σε καλώδια.
Συσκευές πάγκου κουζίνας: Μίξερ, μπλέντερ, τοστιέρες, καφετιέρες, μικροκυμάτων κλπ.
Συσκευές σε δωμάτια, σώματα καλοριφέρ, θερμαντικά, κλιματιστικά, αφυγραντήρες κλπ.
Αν έχουμε περιβάλλοντα χώρο και χωρίς μετασχηματιστή, τα πράγματα περιπλέκονται, σίγουρα, πολύ συχνό φαινόμενο, κάποιο φωτιστικό ή κάποιο κουτί διακλάδωσης έχει πάρει νερό....κολυμπάει κυριολεκτικά σε πολλές περιπτώσεις και σε άλλες περιπτώσεις να έχει γίνει κατοικία .....σαλιγγαριών !!!

Γιατί μπορεί να έχει πέσει το ρελέ σε επαγγελματική εγκατάσταση;
Κοιτάμε τους παραπάνω (οικιακά πιθανά αίτια) και προχωράμε σε:
Φωτισμός κυρίως ψευδοροφών. Κυρίως από φωτιστικά HQI ή φθορισμού. Πολύ συχνό φαινόμενο, επειδή οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται από μετασχηματιστές, εκκινητές κλπ. Με αποτέλεσμα να καίγονται τα καλώδια και να ακουμπάνε στο σασί των φωτιστικών.
Φωτεινές επιγραφές ή προβολείς έξω. Κυρίως από βροχές και υγρασίες. Όσο στεγανά και να είναι, παρατηρείται ότι μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, χαλάνε οι φλάντζες στεγανοποίησης, με αποτέλεσμα διείσδυση νερού η υγρασίας εντός των φωτιστικών ή των φωτεινών επιγραφών.
Κάποιο πολύμπριζο, συνήθως ξεχαρβαλωμένο που από οικονομία και τη γνωστή έκφραση: ‘’ξέρω εγώ’’ ….αυτό κοντεύει να φουντώσει και μαζί με αυτό και το μαγαζί μας.

Τι μπορούμε να κάνουμε?
Πρώτη μας κίνηση (επειδή είναι και το πιο συχνό φαινόμενο). Κατεβάζουμε το διακόπτη της ηλεκτρικής μας κουζίνας και του θερμοσίφωνα και δοκιμάζουμε να σηκώσουμε το ρελέ. Αν κάτσει όρθιο, σημαίνει ότι είμαστε κοντά στη βλάβη. Ανοίγουμε λοιπόν ένα ένα το διακόπτη κουζίνας και θερμοσίφωνα. Αν κάποιο από τα δύο μας ρίξει το ρελέ σημαίνει ότι εκεί είναι το πρόβλημα.
Αν είναι ο θερμοσίφωνας, κύρια αίτια: Κατεστραμμένη αντίσταση, ή λιωμένη κλέμα.
Αν είναι η ηλεκτρική κουζίνα, κύρια αίτια: Κατεστραμμένη αντίσταση ματιού ή κάποιας αντίστασης, επίσης πολλές φορές έχουν βρεθεί νεκρά ποντίκια επάνω στους διακόπτες!
Αν δεν έχουμε πρόβλημα σε κουζίνα ή θερμοσίφωνα – Ηλιακό, προχωράμε στα παρακάτω βήματα…
Κατεβάζουμε όλες τις ασφάλειες – διακόπτες στον ηλεκτρικό μας πίνακα. Σηκώνουμε μόνο το γενικό διακόπτη, τη γενική ασφάλεια και δοκιμάζουμε να σηκώσουμε και το ρελέ. Αν σηκωθεί και μείνει επάνω, σημαίνει ότι τα πράγματα είναι σχετικά εύκολα. Σημαίνει ότι κάποια γραμμή (προς το παρον δε μας ενδιαφέρει το φορτίο) έχει πρόβλημα και η διαρροή βρίσκεται στον αγωγό της φάσης. Επόμενη κίνηση, αφού το ρελέ ακόμη παραμένει ανοιχτό, ανεβάζουμε μια – μια όλες τις ασφάλειες. Αυτή που θα έχει πρόβλημα θα μας ρίξει πάλι το ρελέ. Οπότε αφήνουμε αυτή κάτω και περνάμε να δούμε ποια γραμμή είναι αυτή που μας δημιουργεί το πρόβλημα. Δηλ, ποιος χώρος ή ποια συσκευή δεν έχει ρεύμα. Αφαιρούμε από τις πρίζες του χώρου που δεν έχει ρεύμα, ότι συσκευή υπάρχει σε πρίζα. Αφού αφαιρέσουμε τις συσκευές, δοκιμάζουμε εκ νεου να σηκώσουμε το ρελέ. Αν μείνει επάνω καλώς ! Κάτι από αυτά που βγάλαμε από την πρίζα έχει θέμα. Βρίσκουμε τη χαλασμένη συσκευή και ή την πάμε για επισκευή ή την πετάμε!! Αν το ρελέ ξαναπέσει, σημαίνει ότι κάποιο φωτιστικό έχει το πρόβλημα. Η λύση εδώ, για να βρούμε ποιο φωτιστικό έχει τη διαρροή, είναι να πάμε και να πατήσουμε τους διακόπτες που άναβαν το φώς μια φορά (η προς τα επάνω ή προς τα κάτω), και δοκιμάζουμε πάλι το ρελέ, αν μείνει όρθιο έχουμε βρεί ποιο φωτιστικό έχει πρόβλημα. Αυτά τα βήματα μπορούμε να κάνουμε όταν η διαρροή βρίσκεται στον αγωγό της φάσης. Αν τώρα η διαρροή βρίσκεται σε αγωγό ουδετέρου, εκεί τα πράγματα περιπλέκονται. Εκεί ότι και να κάνουμε εμείς οι κοινοί θνητοί, το ρελέ θα πέφτει.
Τελειώνοντας, ήθελα να κάνω μερικές προτάσεις, ώστε σε περίπτωση πτώσης του ρελέ από διαρροή, να έχουμε ρεύμα σε όλη μας την εγκατάσταση, πλην της γραμμής που παρουσιάζει πρόβλημα.
Το ρελέ διαρροής είναι κατά τέτοιο τρόπο συνδεμένο, ώστε όταν πέσει και είναι το μοναδικό στον ηλεκτρικό μας πίνακα, να μας διακόψει όλη την ηλεκτροδότηση στο ακίνητο. Σε αυτή την περίπτωση, μπορούμε να έχουμε μεριμνήσει να μας τοποθετήσουμε περισσότερα από ένα ρελέ διαρροής στον ηλεκτρικό μας πίνακα. Αυτά είναι τα λεγόμενα (επιστημονικώς) RCBO. Είναι ταυτόχρονα και ρελέ διαρροής αλλά και ασφάλεια, για τους ‘’κοινούς θνητούς’’ ρελοασφάλεια !! Έχοντας τέτοια εξαρτήματα, όσες και οι γραμμές του σπιτιού μας, σημαίνει αν γίνει βραχυκύκλωμα σε μια γραμμή, αλλά και διαρροή, η ρελοασφάλεια (RCBO) θα πέσει. Θα πέσει όμως η ρελοασφάλεια του κυκλώματος που παρουσιάζει βλάβη και όχι όλου μας του ακίνητου που γίνεται σε περίπτωση ενός ρελέ διαρροής. Αυτή η λύση είναι τέλεια, απλά κοστίζει κάμποσο. Στην παρακάτω φώτο ένα ρελέ διαρροής κανονικό και ένα RCBO.



















Υπάρχει και μια δεύτερη λύση, αρκετά οικονομικότερη, και εξίσου αποτελεσματική. Να χρησιμοποιήσουμε διπολικές ασφάλειες στον ηλεκτρικό μας πίνακα σε όλες μας τις γραμμές. Αυτό σημαίνει ότι, όταν συμβεί κάποια διαρροή, το μοναδικό ρελέ θα πέσει αλλά, με τη χρήση διπολικών ασφαλειών, απομονώνουμε το πρόβλημα και έχουμε ρεύμα σε όλη την υπόλοιπη εγκατάσταση. Δείτε παρακάτω διπολικές ασφάλειες, κατασκευάζονται σε φάρδος 2 στοιχείων αλλά και ενός στοιχείου, σε περίπτωση προβλήματος χώρου...





















Πηγή: electricalnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου