Translate

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019

Ρελέ Διαρροής Τύπου Α


Ρελέ διαρροής. Έχουμε εξηγήσει άπειρες φορές πόσο σημαντικό είναι για την ασφάλειά μας από ηλεκτροπληξία. Το συναντούμε σε πολλές εγκαταστάσεις (δυστυχώς όχι σε όλες) και το συναντούμε εδώ και 35+ περίπου χρόνια.
Τότε, περί το 198κάτι, το ρελέ διαρροής ήταν ένα αξεσουάρ πολυτελείας. Θεωρούνταν ότι έχουμε μια καλογυαλισμένη φεράρρι στο γκαράζ αραγμένη !! Δεν είχε συνειδητοποιήσει ο κόσμος γιατί το έβαζε (τουλάχιστον η πλειοψηφία) οπότε έβαζαν ρελέ διαρροής για τη διαφήμιση που είχε πέσει από ηλεκτρολόγους της εποχής, αλλά και από τους εμπόρους ηλεκτρολογικού υλικού.

Πολλοί, θα θυμάστε και εκείνο το ‘’κολπάκι’’ με το γυμνό καλωδιάκι στη πρίζα, το οποίο, μετά την τοποθέτηση του ρελέ στον πίνακά σας, έξυνε ένα κομματάκι καλωδίου ο ηλεκτρολόγος και το έχωνε στη πρίζα (εννοείται αφού είχε τσεκάρει να αποφύγει τη φάση) μεταξύ ουδετέρου και γείωσης και το ρελέ έπεφτε !! Κοιτούσαμε με δέος τον ηλεκτρολόγο τότε για το ‘’κόλπο’’ και την επόμενη μέρα το λέγαμε στους φίλους ή τις φίλες μας στην καφετέρια.
Το κολπάκι αυτό εννοείται ότι δουλεύει ως εξής, το ρελέ αντιλαμβάνεται σα διαρροή μεταξύ ουδετέρου και γείωσης τη διαφορά δυναμικού και πέφτει. Στην ουσία με τον τρόπο αυτό τσεκάριζε το αν υπάρχει γείωση στο ακίνητο, διότι αν δεν υπήρχε, το ρελέ όσο σύρμα και να του έβαζες δε θα έπεφτε. Οπότε μπαίναμε σε έξτρα έξοδα (απαραίτητα όμως γιατί μιλάμε για τη γείωση) ώστε να φτιάξουμε γείωση.
Για την πραγματική εξακρίβωση όμως ότι το ρελέ διαρροής που θα τοποθετήσουμε λειτουργεί, πρέπει να μετρηθεί (μετά την τοποθέτησή του) με ειδικό όργανο, ώστε να δούμε ότι θα πέσει στα όρια του επιτρεπτού ρεύματος διαρροής και στο χρόνο που προβλέπεται από τον κατασκευαστή και τους κανονισμούς.
Ενδεικτικά θα αναφέρω, τάση έως 50Volt, ρεύμα διαρροής επιτρεπτό έως 30mΑ (χιλιοστά του Ampere) και χρόνος απόκρισης κάτω από 30msec (χιλιοστά του δευτερολέπτου)
Ίσως για ορισμένους να γίνομαι κουραστικός αναφέροντας κάποιες φορές τα ίδια, αλλά επειδή αφορά την ασφάλειά μας από ηλεκτροπληξία πρέπει κάποια πράγματα να επαναλαμβάνονται. Οπότε, ρεύμα παραπάνω από 30mΑ, μπορεί να αποβεί μοιραίο για τον ανθρώπινο οργανισμό, με αποτέλεσμα το θάνατο, όπως επίσης και ο χρόνος παραμονής σε ρεύματα τέτοια, γι αυτό και έχει καθιερωθεί ο χρόνος των 30msec και τάση 50Volt.
Να περάσουμε όμως στο σημερινό θέμα που είναι το ρελέ διαρροής τύπου Α.
Γιατί να βάλω ρελέ διαρροής τύπου Α στον ηλεκτρολογικό μου πίνακα;
Επιστημονικά,
Ο Δ.Δ.Ε. (ρελέ διαρροής) Τύπου Α είναι ευαίσθητος όχι μόνο στα διαφορικά ημιτονοειδή εναλλασσόμενα ρεύματα αλλά και στα διαφορικά ρεύματα παλμικής κυματομορφής ( σύμφωνα με το πρότυπο ΕΝ 61008).




Τα διαφορικά ρεύματα παλμικής κυματομορφής μπορούν να προκύψουν από ηλεκτρικές ή ηλεκτρονικές συσκευές με ανορθωτικές διατάξεις.
Επισήμανση: Για τα ρεύματα αυτά ο τύπος ΑC δεν προστατεύει.
Σημείωση: Σήμα ποιότητας VDE έχει μόνο ο τύπος A.
Ενώ το ρελέ διαρροής τύπου AC (το παλιό, το κλασικό): Ο διακόπτης διαφυγής έντασης  Τύπου AC είναι ευαίσθητος μόνο στα διαφορικά ημιτονοειδή εναλλασσόμενα ρεύματα ( σύμφωνα με το πρότυπο ΕΝ 61008).
Τι σημαίνουν όμως αυτά;
Σημαίνει ότι το ρελέ τύπου Α, θα μας προστατεύσει όπως το ‘’παλιό’’ κλασικό ρελέ διαρροής τύπου AC αλλά και από ρεύματα παλμικής κυματομορφής που προκύπτουν από συσκευές όπως, τροφοδοτικά led, λαμπτήρες Led τροφοδοτικά υπολογιστών και γενικότερα ηλεκτρονικές συσκευές. Τα οποία ηλεκτρονικά και συσκευές τέτοιου τύπου, έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια.
Έχουμε παρατηρήσει πολλές φορές ότι οι ‘’ηλεκτρολόγοι’’ (το βάζω εντός εισαγωγικών, γιατί μάλλον δεν είναι ηλεκτρολόγοι) βρίσκονται σε βλάβη όπου δεν μπορούν να βρούν την αιτία από την οποία έπεσε ένα ρελέ διαρροής σε ένα σπίτι, κατάστημα, κάτι άλλο. Με τελικό αποτέλεσμα να σας λέει: πρέπει να αφαιρέσουμε το ρελέ γιατί δε μπορεί να βρεθεί η βλάβη.
Συνήθως όταν ένα ρελέ διαρροής πέφτει συνέχεια, η βλάβη βρίσκεται εύκολα κάνοντας οι τεχνικοί τις ενέργειες που πρέπει.
Τι γίνεται όμως όταν ένα ρελέ διαρροής πέφτει μια φορά την εβδομάδα; Ή μια φορά στις 10 ώρες ή στο 24άωρο; Μια αιτία πολύ δημοφιλής τελευταία είναι τα παλμικής κυματομορφής ρεύματα που δημιουργούν τα Led !! Μπορεί, μόνο και μόνο με την αντικατάσταση του ρελέ με ένα τύπου Α να έλυνε το πρόβλημα, αλλά λόγο ίσως ελλιπούς ενημέρωσης να μη το γνωρίζουν ακόμη όλοι οι Ηλεκτρολόγοι. Δε συζητούμε για τον πελάτη, αυτός θέλει να είναι ασφαλής και σίγουρος και το σπίτι του να έχει ρεύμα χωρίς διακοπές.
Εδώ φυσικά έχουν ευθύνη και οι προμηθευτές, διότι ή δεν ενημερώνουν τον ηλεκτρολόγο ή τον πελάτη για το ρελέ διαρροής. Την εποχή που διανύουμε τα ρελέ AC πρέπει να καταργηθούν. Η δικαιολογία των προμηθευτών: Λέμε στον πελάτη για τη διαφορά τιμής και μας λέει….. αααα όχι άστο, δώσε μου το απλό !! Σα να πηγαίνεις στο βενζινάδικο και να σου λέει: Σουπερ αμόλυβδη, ή σούπερ (την παλιά). Ευτυχώς πλέον η παλιά σουπερ καταργήθηκε, ενώ για ένα διάστημα συνυπήρχε !! Επιτέλους πρέπει οι κατασκευαστές ρελέ να σταματήσουν την παραγωγή των ρελέ AC και να αρκεστούν μόνο στα τύπου Α. Έτσι, θα πέσουν και οι τιμές στα τύπου Α, εφόσον θα πωλούνται κατά χιλιάδες παραπάνω.
Ενδεικτικά θα αναφέρω, η διαφορά σε ένα επώνυμο ρελέ διαρροής τύπου AC από ένα σύγχρονου τύπου Α είναι γύρω στα 20 ευρώ το πολύ (στο μονοφασικό, σήμερα Ιούνιος 2017).
Άλλες διαφορές Ρελέ διαρροής τύπου Α με το AC;
Δεν υπάρχει καμία διαφορά. Είναι ίδια στο μέγεθος και στον τρόπο τοποθέτησης. Ο μόνος τρόπος για να το ξεχωρίσει ο ‘’κοινός θνητός’’ είναι τα αποτυπωμένα στοιχεία στην πρόσοψη του ρελέ διαρροής. Συνήθως αναφέρουν τύπος Α











Πρέπει λοιπόν και η νοοτροπία των Ηλεκτρολόγων να αλλάξει και να ενημερώνονται καλύτερα επάνω στο υλικό που χρησιμοποιούν και επίσης να γνωρίζουν γιατί το χρησιμοποιούν, αλλά και του πελάτη να αλλάξει και να ενημερώνεται και αυτός, για θέματα που αφορούν την ασφάλειά του.
Οπότε καταλήγουμε ότι, τουλάχιστον προς το παρόν, πρέπει να καταργήσουμε από το μυαλό μας το ρελέ διαρροής και να μπει για τα καλά στο μυαλό μας το: Ρελέ Διαρροής τύπου Α. Είναι το ρελέ που μας προστατεύει με ότι τεχνολογική εξέλιξη έχει μπει στο σπίτι μας τα τελευταία χρόνια και θα υπάρχει για πολλά ακόμη. 
Πηγή: electricalnews.gr

2 σχόλια:

  1. Γειά σας,θα ήθελα να ρωτήσω για ποιο λόγο τα ρελέ τύπου ΑC πέφτουν αραιά και που από λαμπτήρες led? Αναγνωρίζουν διαρροή ή μπερδεύονται; Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου φίλε, διάβασε το άρθρο και θα καταλάβεις. Οι λάμπες LED λόγω των ηλεκτρονικών τους κυκλωμάτων επιστρέφουν στο δίκτυο κάποιες dc συνιστώσες. Τα AC ρελέ δεν τις ανιχνεύουν και πέφτουν ενώ τα Α ρελέ τις ανιχνεύουν άρα τις αναγνωρίζουν και δεν πέφτουν.

      Διαγραφή