Translate

Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

Ακουστικός Ενισχυτής (LM 386)

 Ενισχυτής ονομάζεται η ηλεκτρική ή ηλεκτρονική συσκευή που ενισχύει το ηλεκτρικό σήμα. Ένας τυπικός ενισχυτής έχει τέσσερις εισόδους, μία κανονική έξοδο και μία γειωμένη έξοδο. Οι δύο πρώτες είσοδοι διαμορφώνουν μια διαφορά δυναμικού στον ενισχυτή, ώστε η τάση που εξέρχεται να ισούται με τη διαφορά δυναμικού επί το συντελεστή ενίσχυσης υπό ιδανικές συνθήκες. Οι άλλες δύο είσοδοι εισάγουν στον ενισχυτή δύο, θεωρητικά συμμετρικές, τάσεις με βάση τις οποίες λειτουργεί η ενίσχυση. Όταν ενισχύεται η τάση, η επιπλέον τάση τροφοδοτείται στον ενισχυτή από δεύτερο ζευγάρι εξόδων, ως αποτέλεσμα η ενίσχυση δε μπορεί να ξεπεράσει αυτές τις τάσεις, οι οποίες ονομάζονται τροφοδοσία. Ο ιδανικός ενισχυτής ενισχύει την ηλεκτρική τάση γραμμικά μέχρι δύο συμμετρικά σημεία, ένα στα θετικά και το συμμετρικό στα αρνητικά.

 Ένας ενισχυτής ισχύος ήχου (ή ενισχυτής ισχύος) είναι ένας ηλεκτρονικός ενισχυτής που ενισχύει, χαμηλής ισχύος, ηλεκτρονικά σήματα ήχου, όπως το σήμα από ραδιοφωνικό δέκτη ή ηλεκτρική κιθάρα σε ένα επίπεδο που είναι αρκετά ισχυρό για την οδήγηση (ή τροφοδοσία) ηχείων ή ακουστικών. Αυτό περιλαμβάνει τόσο ενισχυτές που χρησιμοποιούνται στο σπίτι σε συστήματα ήχου όσο και σε ενισχυτές οργάνων, όπως ενισχυτές κιθάρας. Οι ενισχυτές ισχύος κάνουν το σήμα - αν είναι ηχογραφημένη μουσική, μια ζωντανή ομιλία, τραγούδι, μια ηλεκτρική κιθάρα ή το μικτό ήχο μιας ολόκληρης μπάντας, μέσα από ένα σύστημα ενίσχυσης ήχου - ακουστικό στους ακροατές. Είναι το τελικό στάδιο σε ένα τυπικό σύστημα αναπαραγωγής ήχου πριν το σήμα αποσταλεί στα μεγάφωνα.
 Οι είσοδοι μπορούν επίσης να είναι οποιοσδήποτε αριθμός πηγών ήχου, όπως συσκευές αναπαραγωγής δίσκων, συσκευές αναπαραγωγής CD, συσκευές αναπαραγωγής ψηφιακού ήχου και κασετόφωνα . Οι περισσότεροι ενισχυτές ισχύος ήχου απαιτούν αυτές τις εισόδους χαμηλού επιπέδου το οποίο είναι επίπεδο γραμμής. Ενώ το σήμα εισόδου σε έναν ενισχυτή ήχου, όπως το σήμα από μια ηλεκτρική κιθάρα, μπορεί να μετρηθεί μόνο μερικές εκατοντάδες microwatts, η παραγωγή της μπορεί να είναι λίγα βατ για τις μικρές καταναλωτικών ηλεκτρονικών συσκευών, όπως ραδιόφωνα με ρολόι, δεκάδες ή εκατοντάδες watts για ένα οικιακό στερεοφωνικό σύστημα, αρκετές χιλιάδες βατ για ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης σύστημα ήχου ή δεκάδες χιλιάδες βατ για μια μεγάλη συναυλία ροκ σύστημα ενίσχυσης ήχου.


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΚΟΥΣΤΙΚΟΥ ΕΝΙΣΧΥΤΗ
1 ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ 1,2 ΚΩ   0,5 W
1 ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ  10 Ω      0,5 W
1 ΜΕΤΑΛΗΤΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ  10 ΚΩ      
2 ΠΥΚΝΩΤΕΣ  10 μF   25 V
1 ΠΥΚΝΩΤΗΣ  250 μF   25 V
1 ΠΥΚΝΩΤΗΣ  0,5 μF   16 V
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ LM386+BΑΣΗ


Παρακάτω φαίνεται το κύκλωμα του ενισχυτή.



























ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ

 Στο κύκλωμα υπάρχουν στην ουσία δύο επιμέρους κυκλώματα. Το κύκλωμα εισόδου και το κύκλωμα εξόδου. Επίσης υπάρχει και η τροφοδοσία η οποία είναι 9 V (μπαταρία). Το κύκλωμα μέχρι τον τελεστικό αφορά την είσοδο και αποτελείτε από ένα πυκνωτή που αποκόπτει το περιττό ρεύμα και μια μεταβλητή αντίσταση που λειτουργεί ως ρυθμιστής έντασης ήχου. Στο κέντρο έχουμε τον τελεστικό ενισχυτή LM386 που ενισχύει το σήμα του ήχου. Οι δύο πυκνωτές συμβάλλουν στα μέγιστα όρια ενίσχυσης. Το κύκλωμα εξόδου ακολουθούν 2 πυκνωτές, μια αντίσταση κι ένα ηχείο. Η αντίσταση και ο πυκνωτής χρησιμεύουν ως φίλτρα αποκοπής υψηλής συχνότητας. Ο άλλος πυκνωτής βρίσκεται προληπτικά για το ανεπιθύμητο συνεχές ρεύμα που ενδεχομένως να προκαλέσει ζημιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου