Translate

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Λαμπτηρες φθορισμου και πυρακτωσης

Οι λαμπτηρες φθορισμου ειναι οι λαμπτηρες της διπλανης εικονας. Ειναι λαμπτηρες εκκενωσης ατμων υδραργυρου χαμηλης πιεσης με τοιχωματα καλυμμενα απο φθοριζουσα ουσια. Στα ακρα τους βρισκονται δυο ηλεκτροδια. Οταν στον λαμπτηρα ασκηθει η καταλληλη τιμη τασης στο εσωτερικο του λαμπτηρα προκαλειται εκκενωση αεριου απο την οποια παραγεται υπεριωδης ακτινοβολια. Για την μετατροπη της αορατης ακτινοβολιας σε ορατη η εσωτερικη επιφανεια του γυαλινου σωληνα καλυπτεται με φθοριζουσες ουσιες οι οποιες εχουν την ιδιοτητα να μετατρεπουν την υπεριωδη ακτινοβολια σε ακτινοβολιες του ορατου φασματος.

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Υποχρεωσεις του Ηλεκτρολογου Εγκαταστατη

Υποχρεώσεις Εγκαταστάτη Ηλεκτρολόγου προς τον καταναλωτή σύμφωνα με το Άρθρο 12 του Π.Δ 108/2013 και έλεγχοι τήρησης των υποχρεώσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας
Μετά την έκδοση του ΠΔ 108/2013, με το Άρθρο 12 καθορίζονται σειρά νέων υποχρεώσεων των εγκαταστατών Ηλεκτρολόγων προς τον καταναλωτή στον οποίο θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους.
Συγκεκριμένα με το Άρθρο 12 του ΠΔ 108/2013 ορίζονται οι παρακάτω νέες υποχρεώσεις του Εγκαταστάτη Ηλεκτρολόγου:
Άρθρο 12 – Παράγραφος 2:  Δεν επιτρέπεται η εκτέλεση εργασιών σε Ε.Η.Ε για τις οποίες σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις απαιτείται μελέτη, χωρίς την προηγούμενη εκπόνηση μελέτης από το πρόσωπο που έχει το δικαίωμα, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και την επίβλεψη εφαρμογής της μελέτης από το πρόσωπο που έχει το δικαίωμα.
Άρθρο 12 – Παράγραφος 3: Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών διενεργείται έλεγχος και συντάσσεται εντός ενός (1) μηνός από τον αδειούχο Εγκαταστάτη Ηλεκτρολόγο η Υπεύθυνη Δήλωση Καλής Εκτέλεσης (ΥΔΚΕ), το περιεχόμενο της οποίας ορίζεται στο Παράρτημα Γ του ΠΔ 108/2013. Η ΥΔΚΕ παραδίδεται στο μελετητή της εγκατάστασης αν υπάρχει, στον ιδιοκτήτη της εγκατάστασης και καταχωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις που ορίζει η ισχύουσα Νομοθεσία (Άρθρο 11, Παρ.2 του Ν.3982/2011 & Άρθρο 2 του Ν.4483/1965). Η ΥΔΚΕ εκδίδεται υποχρεωτικά από τον Εγκαταστάτη Ηλεκτρολόγο σε όλες τις περιπτώσεις είτε αρχικής Ε.Η.Ε, είτε τροποποίησης της Ε.Η.Ε, είτε επισκευής της Ε.Η.Ε, κ.λπ. ακόμα και στις περιπτώσεις εκείνες για τις οποίες δεν απαιτείται η Υ.Δ.Ε του Ν.4483/1965.

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Καλωδια και διαφορες πληροφοριες για αυτα

Το καλώδιο είναι μία κατασκευή που σκοπό έχει την μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος ή μηχανικών δυνάμεων. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται δύο ή περισσότερα σύρματα, συνήθως πλεγμένα το ένα γύρω από το άλλο. Στην ηλεκτρολογία, καλώδιο ονομάζεται ένας μονωμένος αγωγός που χρησιμοποιείται για την μεταφορά ηλεκτρικού φορτίου, ενώ στην μηχανική ονομάζονται εύκαμπτα στοιχεία που μπορούν να φέρουν φορτία.

Καλώδια στην Ηλεκτρολογία
Τα καλώδια στην ηλεκτρολογία είναι κατασκευές μονωμένων συρμάτων, που σκοπό έχουν την διέλευση ηλεκτρικού ρεύματος. Χάρη στην εξωτερική μόνωση το ηλεκτρικό ρεύμα μπορεί να μεταφερθεί μέσα από αυτό με ασφάλεια.

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Ο Νομος του Ωμ

Ο νόμος του Ωμ είναι ίσως από τους πιο βασικούς νόμους στην ηλεκτρολογία. Και αποτελείτε από δυο σκέλη το ένα αναφέρεται σε τμήμα κυκλώματος και το άλλο σε πλήρες κύκλωμα.

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Τριφασικη η Μονοφασικη Παροχη?

Σε ένα νέο κτίριο η ερώτηση του ιδιόκτητη είναι να ζητήσει από τη ΔΕΗ μονοφασική η τριφασική παροχή. Ας δούμε τα χαρακτηριστικα και των δυο ειδών παροχών:
Μονοφασική Παροχή
-Για ισχύ έως 12KVA
-Μικρά νοικοκυριά

Τριφασική Παροχή
-Για ισχύ από 13KVA έως 250KVA
-Μεγάλα νοικοκυριά
-Περισσότερες δυνατότητες ταυτοχρονισμου των ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών