Translate

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Λαμπτηρες φθορισμου και πυρακτωσης

Οι λαμπτηρες φθορισμου ειναι οι λαμπτηρες της διπλανης εικονας. Ειναι λαμπτηρες εκκενωσης ατμων υδραργυρου χαμηλης πιεσης με τοιχωματα καλυμμενα απο φθοριζουσα ουσια. Στα ακρα τους βρισκονται δυο ηλεκτροδια. Οταν στον λαμπτηρα ασκηθει η καταλληλη τιμη τασης στο εσωτερικο του λαμπτηρα προκαλειται εκκενωση αεριου απο την οποια παραγεται υπεριωδης ακτινοβολια. Για την μετατροπη της αορατης ακτινοβολιας σε ορατη η εσωτερικη επιφανεια του γυαλινου σωληνα καλυπτεται με φθοριζουσες ουσιες οι οποιες εχουν την ιδιοτητα να μετατρεπουν την υπεριωδη ακτινοβολια σε ακτινοβολιες του ορατου φασματος.




 Οι λαμπτηρες πυρακτωσης ειναι οι λαμπτηρες της διπλανης εικονας. Οι λαμπτηρες αυτοι στηριζουν την λειτουργεια τους στο φαινομενο της θερμανσης μεταλλικου νηματος οταν διαρρεεται απο ηλεκτρικο ρευμα συμφωνα με το φαινομενο Joule. Κατα την λειτουργεια του λαμπτηρα εχουμε μετατροπη της ηλεκτρικης ενεργειας σε θερμοτητα και ακτινοβολια φωτος εντος του ορατου φασματος.






Συγκριση λαμπτηρων φθορισμου με τους λαμπτηρες πυρακτωσης
Πλεονεκτηματα
1) Εχουν πολλαπλασια φωτιστικη αποδοση και υπερδιπλασιο χρονο ζωης. Αυτο σημαινει οικονομικη λειτουργεια.
2) Κατα την λειτουργεια τους δεν αναπτυσσονται μεγαλες θερμοκρασιες
3) Υπαρχει μεγαλη ποικιλια λαμπτηρων φθορισμου αρα χρησιμοποιουνται σε πληθος εφαρμογων.
4) Παρουσιαζουν μικρη λαμπροτητα λογο της μεγαλης επιφανειας τους με αποτελεσμα τον περιορισμο στο ελαχιστο του ανεπιθυμητου φαινομενου της θαμβωσης.

Μειονεκτηματα
1) Για την λειτουργεια τους απαιτουν την τοποθετηση τους σε καταλληλα φωτιστικα σωματα. Αυτο εχει σα συνεπεια την μεγαλη αρχικη δαπανη εγκαταστασης.
2) Επειδη κατα την λειτουργια τους δημιουργουνται ηχητικα παρασιτα απαιτειται η χρηση ειδικης διαταξης αποσβεσης των παρασιτων αυτων.
3) Για την σωστη λειτουργια τους απαιτειται η καταλληλη ηλεκτρολογικη συνδεσμολογια διαφορων εξαρτηματων (ντουι, ballast, starter) καθως και ο σωστος συνδιασμος τους.
4) Αν δεν γινει η καταλληλη επιλογη λαμπτηρα με βαση συγκεκριμενα κριτηρια τοτε ο φωτισμος θα υστερει καπου.



Πηγη: Ειδικες ηλεκτρικες εγκαταστασεις βιβλιο γ' τεχνικου λυκειου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου