Λαμβάνοντας υπόψη μας αυτή τη παράμετρο , πριν ο ηλεκτρολόγος ξεκινήσει το σκάψιμο των τούβλων, θα πρέπει να γνωρίζει πως θα περάσει τις γραμμές ,πόσες είναι αυτές και από πού θα περάσουν. Βέβαια σίγουρα θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές αλλά σε αυτό θα αναφερθούμε αργότερα . Πηγαίνοντας λοιπόν στην οικοδομή ο τεχνικός έχει το σχέδιο των γραμμών και ξεκινά να σκάβει .
Για την εγκατάσταση της προκαλωδιωμένης σωλήνας σκάβεται ένα τούβλο και ένα αφήνεται ανέπαφο έτσι ώστε να δημιουργηθεί δυνατότητα στήριξης των σωλήνων .
Με τον παραδοσιακό τρόπο σκάβει οριζόντια και κάθετα τα τούβλα έτσι ώστε να στηρίξει με λάσπη τις σωλήνες .Πρώτα βάζει τα κουτιά διακλάδωσης και διακόπτου και μετά τις σωλήνες η βήμα- βήμα ( κουτί και σωλήνα/ες ) .
Το οριζόντιο σκάψιμο όμως χαλάει τη δομή της τοιχοποιίας με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ρωγμές που μερικές φορές δεν αντιμετωπίζονται ακόμα και αν τοποθετηθεί πλέγμα πριν το σοβάτισμα .
Για την εγκατάσταση της προκαλωδιωμένης σωλήνας σκάβεται ένα τούβλο και ένα αφήνεται ανέπαφο έτσι ώστε να δημιουργηθεί δυνατότητα στήριξης των σωλήνων .
Κατόπιν περνιέται η προκαλωδιωμένη σωλήνα μέσα από τις οπές των τούβλων που έχουν απομείνει και καταλήγει στα κουτιά διακλάδωσης.
Αφαιρείται ένα κομμάτι σωλήνας ( περίπου 15-20cm ) έτσι ώστε να εμφανιστούν τα καλώδια και τοποθετούνται μέσα στο κουτί διακλάδωσης .
Κατά τη διαδικασία αυτή δεν χρειάζεται καθόλου η χρήση λάσπης για τις σωλήνες παρά μόνο για την στήριξη των κουτιών .
Για την κάθετη τοποθέτηση το σκάψιμο είναι ίδιο με τον παραδοσιακό τρόπο .Απλά στη λογική του ¨δεν πετάω τίποτα ¨ τα κομματάκια των σωλήνων που κόβονται για να εμφανιστούν τα καλώδια για τις διακλαδώσεις χρησιμοποιούνται σας ¨σφήνες¨ μεταξύ των οπών των τούβλων .
Είναι σημαντικό, τα κουτιά διακόπτου και διακλαδώσεων να τοποθετούνται μία ημέρα πριν την τοποθέτηση των σωλήνων για να έχει στεγνώσει η λάσπη .
Για την περίπτωση που σε κάποια σημεία είναι πιθανόν να προστεθούν γραμμές εκ των υστέρων η λύση είναι να περάσουμε μία η δύο σωλήνες με οδηγό ( με σύρμα ) για πιθανή χρήση της . Αν πρέπει να περαστεί συμπληρωματικός αγωγός ( ¨επιστροφή ¨ ) και επειδή οι αγωγοί στην σωλήνα είναι περασμένοι ίσια και δεν είναι συνεστραμμένοι μέσα στη σωλήνα -όπως γίνεται τραβώντας με την ατσαλίνα –υπάρχει η δυνατότητα να αφαιρεθεί ένας αγωγός και να προστεθούν δύο .Σε αυτό βοηθάει και η ειδική λειαντική ουσία μέσα στη σωλήνα που έχει από κατασκευής .
Tips
- Χρησιμοποιούνται κυρίως τετράγωνα κουτιά διακλάδωσης αν υπάρχουν πάνω από δύο σωλήνες .
- Λάσπη τοποθετείται περιμετρικά των κουτιών μετά το πέρασμα των σωλήνων και στη μέση μεταξύ των κουτιών στην κάθετη τοποθέτηση. .
- Διακλαδώσεις γίνονται μετά το σοβάτισμα γιατί υπάρχει κίνδυνος οξείδωσης των αγωγών .
- Αν υπάρχουν τυφλά σημεία και μεγάλα περάσματα υπάρχουν στο εμπόριο κουτιά διακλάδωσης που αφαιρούνται τα πλαϊνά τους και μπορούν να τοποθετηθούν μετά το πέρασμα των σωλήνων απλά περνώντας τα κάτω από τις σωλήνες και βάζοντας λάσπη περιμετρικά καθώς και το καπάκι τους .
- Τις κάθετες γραμμές των διακοπτών τις καλωδιώνουμε παραδοσιακά .( τις επιστροφές τις αφήνουμε πάνω στο κουτί και με διακλάδωση με καψ τροφοδοτούμε το διακόπτη μετά το σοβάτισμα )
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου