Translate

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Λαμπτηρες LED

Οι λαμπτήρες LED (δίοδοι εκπομπής φωτός)  αποτελούν μία πηγή φωτισμού που προσαρμόζεται τέλεια σε ένα οποιοδήποτε ηλεκτρικό κύκλωμα φωτισμού. Η φωτεινότητα των λαμπτήρων LED εξακολουθεί να βελτιώνεται με το πέρασμα του χρόνου, γεγονός που σημαίνει πως, η τεχνολογία LED μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από μια απλή ψηφιακή ένδειξη σε μια ηλεκτρική συσκευή, όπως συνέβαινε πριν μερικά χρόνια. Στις μέρες μας θα έπρεπε να αποτελεί την κύρια πηγή φωτισμού σε οικίες, κτίρια αλλά και δρόμους.
Οι λαμπτήρες LED  δεν καίγονται, δεν ζεσταίνονται και δεν περιλαμβάνουν καμία επικίνδυνη ουσία, όμως, έχουν αρκετά μεγάλο κόστος αγοράς.
Οι λαμπτήρες LED είναι πολύ πιο οικονομικοί από τους κοινούς λαμπτήρες πυράκτωσης γιατί περιέχουν μόνο διόδους οι οποίες καταναλώνουν σχεδόν καθόλου ενέργεια σε σύγκριση με τους λαμπτήρες πυράκτωσης οι οποίοι έχουν το μεταλλικό νήμα το οποίο θερμαίνεται πολύ και συνεπώς καταναλώνει πολύ ενέργεια.
Άρα όπως καταλαβαινουμε μας συμφέρει να χρησιμοποιουμε λαμπτήρες LED αντί για τους κοινούς λαμπτήρες πυράκτωσης γιατί καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια. Και βέβαια στο μέλλον λογικά θα κατέβει και η τιμή τους ώστε να είναι και πιο προσιτές προς τους καταναλωτές.

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Χαρακτηριστικά ενσύρματου και ασύρματου αντικλεπτικού συναγερμού

Υπάρχουν δύο κατηγορίες συναγερμού ανάλογα με το μέσο μεταφοράς των πληροφοριών, οι ενσύρματοι που χρησιμοποιούν ως μέσο τον χαλκό και οι ασύρματοι, που χρησιμοποιούν τον αέρα. Τα ενσύρματα συστήματα είναι τα πλέον χρησιμοποιούμενα, αλλά τα ασύρματα διεκδικούν ήδη σημαντικότερο μερίδιο στην αγορά. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε απόλυτα ποιο από τα δύο είναι «το καλύτερο». Μπορούμε, όμως, να εξετάσουμε κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά, ώστε να καταλάβει κανείς, ποιο από τα δύο ταιριάζει για να εγκαταστήσει στον χώρο του.
ΚΟΣΤΟΣ
Τα ασύρματα συστήματα συναγερμού, έχουν μεγαλύτερο κόστος περιφερειακών συσκευών από τα αντίστοιχα ενσύρματα. Από την άλλη, εάν υπολογιστεί το κόστος της εγκατάστασης, της συντήρησης και των καλωδίων, το συνολικό κόστος του ασύρματου μετριάζεται σημαντικά.

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Εγκατασταση σε τουβλο

 Λαμβάνοντας υπόψη μας αυτή τη παράμετρο , πριν ο ηλεκτρολόγος ξεκινήσει το σκάψιμο των τούβλων, θα πρέπει να γνωρίζει πως θα περάσει τις γραμμές ,πόσες είναι αυτές και από πού θα περάσουν. Βέβαια σίγουρα θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές αλλά σε αυτό θα αναφερθούμε αργότερα . Πηγαίνοντας λοιπόν στην οικοδομή ο τεχνικός έχει το σχέδιο των γραμμών και ξεκινά να σκάβει .
Με τον παραδοσιακό τρόπο σκάβει οριζόντια και κάθετα τα τούβλα έτσι ώστε να στηρίξει με λάσπη τις σωλήνες .Πρώτα βάζει τα κουτιά διακλάδωσης και διακόπτου και μετά τις σωλήνες η βήμα- βήμα ( κουτί και σωλήνα/ες ) .
Το οριζόντιο σκάψιμο όμως χαλάει τη δομή της τοιχοποιίας με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ρωγμές που μερικές φορές δεν αντιμετωπίζονται ακόμα και αν τοποθετηθεί πλέγμα πριν το σοβάτισμα .

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Ο υπολογιστης σαν βοηθητικο εργαλειο για τον ηλεκτρολογο.

Η τεχνολογια συνεχεια αναπτύσσεται. Για αυτο πρεπει και οι τεχνιτες να συμβαδίζουν με την τεχνολογια. Στο επαγγελμα του ηλεκτρολογου ο ηλεκτρονικος υπολογιστης εχει γινει πια ενα αρκετα σημαντικο εργαλειο.

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

''Η πρωτη μου σοβαρη ηλεκτρολογικη δουλεια'' <Προδρομος>

Στο εξοχικο μου ειχαμε εναν μονοφασικο πινακα παλαιου τυπου (βλεπε φωτογραφια). Και δεν μας αρεσε! Ετσι αποφασησαμε να τον αλλαξουμε. Οι γνωσεις που ειχα εφταναν για να γινει αυτη η δουλεια...
Ο πινακας ειχε 2 επιμερους κυκλωματα ολο και ολο (γιατι το σπιτι ειναι μικρο). Ενα για τον θερμοσιφωνα και ενα για τα φωτα και τις πριζες.



















Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Οργανα Μετρησεων Κυκλωματων

Ενας ηλεκτρολογος χρειαζεται για την δουλεια του και τα οργανα μετρησης για τα κυκλωματα που συνανταει. Τα τρια βασικα μεγεθη που μετραει ο ηλεκτρολογος ειναι η ταση η ενταση και η αντισταση
Τα οργανα μετρησεων μπορει να ειναι:
Πολυμετρο: Μετραει ταση,ενταση και αντισταση
Βολτομετρο: Μετραει μονο ταση
Αμπερομετρο: Μετραει μονο ενταση
Ωμομετρο: Μετραει μονο αντισταση

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Απο τι αποτελουνται οι Τριφασικοι και οι Μονοφασικοι κινητιρες?

Εκτος απο τις εγκαταστασης φωτισμου ενας ηλεκτρολογος πρεπει να γνωριζει και εγκαταστασεις κινησης. Οι εγκαταστασεις κινησης περιλαμβανουν κινητιρες, οι οποιοι ειναι η τριφασικοι η μονοφασικοι.
Για να δουμε απο τι αποτελουνται και οι 2 κατηγοριες κινητιρων:


Τριφασικος κινητιρας


Μονοφασικος κινητιρας


Εχοντας λοιπον αυτες τις γνωσεις μπορουμε πιο ευκολα να δουλεψουμε με κινητιρες.


Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Πως πρεπει να ειναι ενας σωστα δομημενος μονοφασικος πινακας

Συμφωνα με τους κανονισμους ενας μονοφασικος πινακας πρεπει να εχει:

  • Γενικο διακοπτη εντασης 40Α
  • Αντιηλεκτροπληξιακο τασης 230V και εντασης 30mA
  • Ασφαλεια τηξης με φυσιγγιο εντασης 35Α
  • Ενδεικτικες λυχνιες
  • Διπολικοι διακοπτες για
  1. ηλεκτρικη κουζινα, εντασης 2X25Α                                         
  2. θερμοσιφωνα, εντασης 2X25Α
  • Αυτοματες ασφαλειες για
  1. ηλεκτρικη κουζινα, εντασης 25Α
  2. θερμοσιφωνας, εντασης 20Α
  3. γραμμη για φωτα, εντασης 10Α
  4. γραμμη για πριζες, εντασης 16Α



Ετσι λοιπον πρεπει να ειναι ενας πινακας ελαχιστων απαιτησεων. Οπως ο πινακας της φωτογραφιας





Πηγη: Βιβλιο Ηλεκτρικες Εγκαταστασεις β' ταξης Επαλ. Τομεας Ηλεκτρολογων

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Οι πρώτες λάμπες που ελέγχονται με smartphone

Ο πλήρης έλεγχος των λαμπτήρων στο σπίτι από το smartphone σας είναι πολύ κοντά. Οι λαμπτήρες LIFX τοποθετούνται ακριβώς όπως μια απλή λάμπα, χωρίς την ανάγκη αντάπτορα ή επιπλέον καλωδίωσης.
Ο έλεγχος τους επιτυγχάνεται μέσω smartphone (Android ή iPhone) και πέρα από την ενεργοποίηση και την απενεργοποίηση τους, περιλαμβάνει την αλλαγή της φωτεινότητας, του χρώματος αλλά και τον προγραμματισμό της λειτουργίας τους.
Οι χρήστες μπορούν ακόμα να λαμβάνουν ειδοποιήσεις στις… λάμπες, αφού το πρόγραμμα θα τους επιτρέπει να αναβοσβήνουν με συγκεκριμένο χρώμα ή συχνότητα σε κάθε νέο μήνυμα, tweet ή like.
Το project δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Kickstarter και έχει ήδη συγκεντρώσει το ποσό των 283.394δολαρίων, πράγμα που σημαίνει πως σίγουρα θα βγει στην παραγωγή.
Η αξία κάθε λαμπτήρα ανέρχεται στα 69 δολάρια και αναμένεται να κυκλοφορήσουν τον Μάρτιο του 2013.
Πηγη: ElectrologY

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Απεργιες στα ΤΕΙ καθυστερουν την νεα σχολικη χρονια

Αγνωστο παραμενει το θεμα των ΤΕΙ. Λογω της οικονομικης κρισης και των απεργιων δεν ξερουμε ποτε θα γινει η κανονικη εναρξη των μαθηματων. Ελπιζουμε να μην υπαρχουν και αλλες καθυστερησεις γιατι σημαντικο προβλημα εχουν κυριως οι πρωτοετης οι οποιοι δεν μπορουν να ενγραφουν στα τμηματα που θελουν.
Επισης ξερουμε οτι και οι καθηγητες εχουν προβληματα στους μισθους τους αλλα κατι πρεπει να γινει συντομα...